Jan Swagerman officieel verhalenjager van de provincie Overijssel (op www.jijenoverijssel.nl)

De provincie Overijssel is via hun publiekswebsite www.jijenoverijssel.nl begonnen met een project De Verhalenjager.

De bedoeling is dat iedere Overijsselaar zijn verhaal daarop ongecensureerd kwijt kan. Omdat te stimuleren gaat de verhalenjager op jacht naar verhalen die iets zeggen over de identiteit van Overijssel. Inmiddels zijn er al boeiende contacten gelegd.

Liever nog jaagt hij anderen aan om zelf (regelmatig) bijdragen te leveren.  Mensen kunnen namelijk direct op elkaars bijdragen reageren via een zo genaamde ‘meeschrijfmodule’.  Wie hulp nodig heeft of alleen tips heeft kan via een link advies krijgen van de verhalenjager.

Gehoopt wordt dat er op die manier een sneeuwbal effect ontstaat die leidt tot een virtuele vertelgemeenschap. Allicht kunnen deze contacten weer tot fysieke ontmoetingen leiden.

Op dit moment staan er al boeiende en zeer gevarieerde verhalen op de site. Variërende van een serieus verhaal over de Deventer Universiteit tot een verhaal van een puber die de oorlog in Zwolle doorbracht, van strijd voor glutenvrij voedsel tot een verhaal over hoe contacten in de koude oorlog tussen Kampen met Poolse kinderen hebben geleid tot een website voor schaakliefhebbers.

Op Facebook staat daarover te lezen: “…druk bezig met de verhalenjager voor de website van de provincie Overijssel. (www.jijenoverijssel.nl). Mijn mission statement hebben ze integraal overgenomen. Leuk overigens te lezen op een bijdrage van een archeologe te lezen valt dat mogelijk verhalenjagen het oudste ambacht in deze regio was. Trouwens indianen moeder Robin (waarvan ook een bijdrage valt te lezen) was het met me eens dat jagers opzoek moeten naar voedsel. Vroeger waren dat wilde dieren, tegenwoordig voeden we ons met informatie. Maar aan losse chaotische informatie heb je niets, integendeel. Het moet om logische en zinvolle verbanden gaan….om verhalen dus. De hedendaagse jager is dus verhalenjager…”
Kijk maar op de site.
Jan

Kijk verder op www.jijenoverijssel.nl  verhalenjagen.