Als muren vallen en konden spreken…

Op de media (ineens?) weer aandacht voor het destijds wegvallen van de Berlijnse muur en wat dat voor mensen in de toenmalige DDR betekende: Ingrijpende ervaringen en vele verhalen, waarvan velen nog ongehoord.

Maar…de wereld is groter dan Berlijn, het plotselinge einde van isolement gebeurde ook in andere landen. Denk aan Albanië. Recent was ik in dat land en het is erg moeilijk -maar aangrijpend- daar verhalen te vinden hoe ‘ineens’ na tientallen jaren volledig isolement arme onthavende ‘wereldvreemde’ Albanezen over de grens in Noord-Macedonië aankwamen en nu wonderwel in een korte periode toch redelijk geïntegreerd zijn. Mensen met een verhaal, dat weet ik zeker..
Albanië en Noord-Macedonië horen zeer binnenkort bij Europa, ze zitten in de wachtkamer. Na Brexit -dus All-in. Maar de EU heeft hen letterlijk in de kou laten staan en heeft ondanks toezeggingen. Wie weet worden ze nu Brüder van Rusland..
Laten we luisteren naar verhalen van onze nieuwkomers. Alle Menschen werden Brüder, toch…moet je wel eerst naar hun verhalen luisteren..