Verhalen voor Europese culturele hoofdsteden 2018: Leeuwarden en Valletta (Malta)

Elk jaar worden er twee steden in Europa uitgekozen in verband met het cultureel erfgoed dat Europeanen delen.

Gezien de actualiteit lijkt het meer dan belangrijk dat Europeanen eens naar elkaar gaan luisteren en elkaars ervaringen en perspectieven van de werkelijkheid gaan verstaan. Zie op een ander linkje op deze pagina een pijnlijk actuele tekst uit een van mijn boeken dat ik daarover schreef in 2003.

Op dit moment probeer ik daarom contacten te leggen in zowel Friesland als op Malta en hoop tot een soort project te kunnen komen, al dan niet ondergebracht bij een of andere organisatie of instelling. Tips van harte aanbevolen.

Friesland en Malta hebben allebei wat met aardappelen. Op Malta kennen ze waarschijnlijk geen verhalen van de Elfstedentochten. En in Friesland zijn de verhalen van de Maltezer ridders en hun wonderlijke historie te onbekend.

Leuk om uit te wisselen. Maar er is meer: Malta was hét eiland van de Kruistochten en de inquisitie. Het Paleis van de Inquisiteur is nog steeds een bezienswaardigheid. Maar gezien de islamfobie om ons heen is het misschien wijs om iets van de geschiedenis te leren. Toch geen kruistochten 2.0. omdat God het wil (zo sprak de paus destijds) of omdat een een of andere populist dat een goed idee zou vinden.

Sommige verhalen moeten gewoon verteld worden. De geschiedenis herhaalt zich….totdat het verteld en verstaan is.

Wie doet mee?