30 december is er in het Overijsselse Hasselt weer een WGvdHulstfestival. (alleen) Bij protestanten gaat bij het noemen van de naam WGvdHulst meestal meteen een lampje branden. Vol nostalgische herinneringen aan kerstvieringen waar een boekje van zijn hand een mandarijn en koekrans vast prik was. In de Soete Suikerbol, Voetstapjes in de sneeuw, de Boze koster enz. enz. komen aanbod in dit kleinschalige tweejaarlijkse festival. In huiskamers, op woonboten en bij vuurpotten op de Herengracht (ja,ja). Naast boekenmarkt ook weer een ├ęchte schrijfles. Wie wil kan leren zonder vlekken oefenen met kroontjespen en inkt leren hoe je de lussen van de ‘l” en de ‘g’ tussen de lijntjes moet schrijven.

WGvdHulst zelf was een ongeveer een eeuw geleden bovenmeester op een Utrechtse basisschool. Waar nu druk stadsverkeer is (op de Jutphaseweg) was toen nog boerenland. Daar dacht Meester van der Hulst, dat je dat door middel van verhalen het beste aan de opvoeding kon werken, aan christelijke opvoeding wel te verstaan. Hoe dat moet legt hij uit in zijn boekje “Het Vertellen”dat door Callenbach in Nijkerk destijds opnieuw is uitgegeven.

Ook dit jaar zal het wel weer zo zijn: hoe erg het allemaal is (een weggelopen hond bij voorbeeld..) het loopt op Kerstavond altijd weer goed af… gelukkig maar..