Laat je stem een horen in een menselijke bieb

Boeken, social media en internet kunnen de oudste vorm van communicatie niet verdringen, die van het directe menselijk contact. Het gaat daarbij om de uitwisseling van hetgene wat concrete mensen raakt: om het delen van verhalen. Verhalen vol lichaamstaal, emoties, nabijheid en soms kwetsbaarheid. Verhalen zijn immers niet in een boekje te vangen.

Voordat de geschreven literatuur bestond was er de mondelinge literatuur en waarschijnlijk eindigt dat daar ook mee. Als het tenminste ligt aan projecten rond de Human Library. De idee is dat je in een bibliotheek geen boek leent maar een levende verteller vraagt die zijn verhaal komt vertellen.

Het idee schijnt destijds in Kopenhagen te zijn ontstaan. Daarbij ging het er toen om bij het publiek stigma’s over of taboes te doorbreken door vrijwilligers uit een bepaalde groep in een persoonlijk gesprek iets over zichzelf te laten vertellen. Een succesvol experiment. In Toronto schijnt het mensenboek al vijf jaar een vast product in de bibliotheek te zijn (Trouw, Letter en Geest 4 juli).

Vraag dus aan de balie van de bieb maar eens (ongetwijfeld spannende) levende verhalen van een zwerver, asielzoeker of van een Tibetaanse Monnik, voormalig bendelid of sportfiguren. Het motto is: een rumoerige bibliotheek is een gelukkige bibliotheek.

In Amsterdam-West wordt daar mee op donderdag 5 november mee geëxperimenteerd. Geïnspireerd door de ervaringen uit Roskilde -dat destijds de culturele hoofdstad van Europa was- worden er die dag een aantal inwoners ‘neergezet’ die zo genaamd boeken zijn. Het publiek kan uitzoeken welk verhaal ze horen willen. Vervolgens lopen ze dan naar een tafeltje en die gereserveerde persoon kan een open boek zijn en zijn ervaringsverhalen vertellen.

Dat worden ontmoetingen om nooit te vergeten. Maar pas op: een verhaal aanhoren is nooit vrijblijvend. Wie gehoord heeft is veranderd; je ‘moet’ daar dan iets mee; misschien wel je ervaring verder vertellen. Zo vermenigvuldigen zich de verhalen.

Meer info: www.storytelling-centre.nl